Μη επεμβατικές θεραπείες

7 2015 0
Μη επεμβατικές θεραπείες

Οι κυριότερες μη επεμβατικές θεραπείες Πλαστικής Χειρουργικής μπορούν να διαχωριστούν αδρά σε θεραπείες απολέπισης (peelings), σε εφαρμογές Laser, σε Εμφυτεύματα ή ενέσιμα και στην έγχυση βουτιλινικής τοξίνης. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες (American Society of Aesthetic Plastic Surgery-ASAPS) οι πέντε πιο δημοφιλείς θεραπείες για το 2008 (τον επόμενο μήνα θα υπάρχουν τα στοιχεία για το 2009), είναι: Botox, Laser αποτρίχωση, έγχυση Υαλουρονικού οξέος, Χημικά peelings και Laser Resurfacing.
 

Peelings

Το peeling εφαρμόζεται για την βελτίωση αλλοιώσεων του χρώματος και της υφής του δέρματος, για την εξομάλυνση των ρυτίδων, καθώς και για την βελτίωση της εμφάνισης των ουλών μετά από ακμή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη peeling:
– Το χημικό peeling (οξέα φρούτων, γλυκολικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ, φαινόλη κλπ)
– To μηχανικό peeling (μικροδερμοαπόξεση με υγρούς κρυστάλλους, δερμοαπόξεση με «σβουράκια» κλπ)
– Το laser peeling (CO2, Erbium, συνδυασμός και των δύο, κλπ)

Το peeling μπορεί να είναι επιφανειακό, μεσαίο ή βαθύ, ανάλογα με το πρόβλημα για το οποίο εφαρμόζεται. Ανάλογα με το βάθος, μπορεί να μη χρειάζεται καθόλου αναισθησία ή εφαρμογή τοπικής κρέμας (Emla 5%) ή ακόμη και γενική αναισθησία.
Αντίστοιχα, ανάλογα με το βάθος, η ερυθρότητα της περιοχής που υπεβλήθη σε peeling μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι μερικές εβδομάδες, η οποία όμως μπορεί να καμουφλαριστεί με make up.
Το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει 24 με 48 ώρες μετά. Το νέο δέρμα που θα αντικαταστήσει τις επιφανειακές στοιβάδες είναι πιο ανοιχτόχρωμο, πιο λείο και σφριγηλό, δίνοντας μια πιο νεανική εμφάνιση
Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει, πριν και μετά τη θεραπεία, κάποιες κρέμες προσώπου που βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, απαιτείται η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία για 3 μήνες μετά.
 

Laser

Αποτρίχωση (Τύπος: Alexandrite 755 – Diode Laser)

Με την χρήση του Laser (Alexandrite 755-diode) επιτυγχάνεται μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από ένα αριθμό συνεδριών με καλύτερα αποτελέσματα στις γάμπες, στο μπικίνι και στις μασχάλες και μικρότερη αποτελεσματικότητα στα χέρια, στους μηρούς, στο πρόσωπο.

Το κλειδί για μια επιτυχή αποτρίχωση είναι η καταστροφή ολόκληρου του αεριοφυλακίου, με τη μικρότερη δυνατή βλάβη του περιβάλλοντος δέρματος. Η καταστροφή του θύλακα κατά τη διάρκεια της αναγεννούς φάσης του κύκλου της τρίχας είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος για την επίτευξη μακροχρόνιας μείωσης της τριχοφυΐας. Συνεπώς, απαιτείται επανάληψη των συνεδριών της αποτρίχωσης για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο μηχανισμός δράσης των λέιζερ αποτρίχωσης είναι η εκλεκτική φωτοθερμόλυση. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια του λέιζερ διέρχεται της επιδερμίδας και απορροφάται εκλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας του θύλακα τέτοια ώστε να καταστραφεί και να σταματήσει να παράγει τρίχα. Ανάλογα με την περιοχή του σώματος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου (αριθμός, πάχος και χρώμα τριχών, φωτότυπος δέρματος κλπ) απαιτείται ένας αριθμός συνεδριών σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα για την επίτευξη της μόνιμης μείωσης της τριχοφυΐας.

Η θεραπεία γίνεται πολύ καλά ανεκτή τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα με τη χρήση αναισθητικής αλοιφής Emla 5% μία ώρα πριν στις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Η χρονική διάρκεια της κάθε συνεδρίας επίσης ποικίλει ανάλογα με την έκταση της προς αποτρίχωση περιοχής, από μερικά λεπτά έως λίγες ώρες. Μετά από κάθε συνεδρία συνίσταται η χρήση κάποιας καταπραϋντικής αλοιφής και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
 

Μελαχρωματικές βλάβες δέρματος (Τύπος: Alexandrite 755 )

ΟΙ διάφορες μελαχρωματικές βλάβες του δέρματος, γεροντικές κηλίδες, φωτοδυναμικές δυσχρωμίες, σμηγματορροικές κερατώσεις, φλεβικές λίμνες μπορούν να υποχωρήσουν με την χρήση του Laser Alexandrite 755. Η μηχανισμός δράσης είναι και σ αυτήν την περίπτωση η εκλεκτική φωτοθερμόλυση, δηλαδή η απορρόφηση της ενέργειας που δίνουμε από τα μελαχρωματικά κύτταρα χωρίς να προκαλείται βλάβη στους γύρω ιστούς. Μπορεί να επιτευχθεί εξασθένηση των κηλίδων με μία ή περισσότερες συνεδρίες
 

Ευρυαγγείες (Τύπος Laser:Nd-Yag)

Τόσο οι ευρυαγγείες του προσώπου όσο και αυτές των ποδιών βελτιώνονται με την χρήση Laser και συγκεκριμένα του Laser Nd-yag 1064. Το μήκος κύματος της μονοχρωματικής αυτής ακτινοβολίας καθιστά την χρήση της ιδιαίτερα αποτελεσματική σε βλάβες αγγειακής φύσεως του τύπου των ευρυαγγειών. Η  απορρόφηση από τα έμμορφα στοιχεία καταστρέφει τα μικρά αγγεία χωρίς να προκαλεί βλάβη στους πέριξ ιστούς. Μπορεί  να αρκεί μία και μόνο συνεδρία, ανάλογα με την έκταση και το εύρος των αγγείων. Η επανάληψη της εφαρμογής γίνεται ανά 20-30 ημέρες και ίσως χρειαστούν 2-3 συνεδρίες.
 

Σύσφιξη δέρματος, Ουλές ακμής, Λεπτές ρυτίδες (Τύπος:Nd-yag)

Με την χρήση του Laser Nd-Yag 1064 σε ολόκληρο το πρόσωπο και στην περιοχή του τραχήλου σε κάποιες περιπτώσεις επιτυγχάνεται σύσφιξη του προσώπου, καλύτερη όψη, λέπτυνση λεπτών ρυτίδων και βελτίωση των ουλών ακμής. Ο μηχανισμός δράσης είναι η απορρόφηση της ενέργειας που δίνεται, από το αγγειακό δίκτυο του δέρματος που βρίσκεται στο χόριο. Η βλάβη που προκαλείται έχει δύο αποτελέσματα. Άμεσα δημιουργείται ένα οίδημα που προκαλεί λέπτυνση ρυτίδων, εμφάνιση δέρματος με νεανική όψη και τόνο. Το αποτέλεσμα αυτό διαρκεί κάποιες ημέρες. Το δεύτερο αποτέλεσμα προέρχεται από τον ερεθισμό των ινοβλαστών και είναι η δημιουργία κολλαγόνου και η εναπόθεσή του μεταξύ χορίου και επιδερμίδας. Με αυτόν τον τρόπο και μετά από 3+1 συνεδρίες ( οι 3 πρώτες ανά μήνα και η 4η σε 4-6 μήνες) γίνεται αθροιστική εναπόθεση κολλαγόνου βελτιώνοντας λεπτές ρυτίδων, ακμής και ενισχύοντας με κολλαγόνο, το οποίο χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα.
 

Μορφώματα Δέρματος (Τύπος: Co2)

Με την χρήση του Laser CΟ2 μπορούμε να αφαιρέσουμε μορφώματα του δέρματος όπως Θηλώματα, ιναδενώματα κ.α. με κατά εφαπτομένη εκτομή και φωτοπηξία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αφαίρεση μορφωμάτων-σημαδιών από το πρόσωπο και το σώμα χωρίς την δημιουργία ουλής. Η μη δημιουργία ουλώδους ιστού οφείλεται στην κατ εφαπτομένη και όχι σε βάθος (ατρακτοειδή κτλ.) εκτομή και στην φωτοπηξία με την χρήση Laser η οποία αφήνει άθικτο το χόριο ή μέρος του χορίου που στην συνέχεια δημιουργεί νέα επιδερμίδα.
 

Εμφυτεύματα

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος για τη προσωρινή διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου, του περιγράμματος και του όγκου των χειλέων, αποτελεί επίσης μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κοσμητικές επεμβάσεις.

Το υαλουρονικό οξύ παράγεται στο εργαστήριο, είναι απολύτως βιοσυμβατό και δεν χρειάζεται τεστ ευαισθησίας πριν την έγχυσή του. Απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό μετά από 6 περίπου μήνες, οπότε και χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Στα σημεία έγχυσης, 1 ώρα πριν, τοποθετείται αλοιφή Emla 5%, για την επίτευξη της όσο πιο ανώδυνης έγχυσης της ουσίας. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα. Μπορεί να υπάρχει παροδικά ερυθρότητα και πρήξιμο στα σημεία έγχυσης ή και να αναπτυχθεί κάποια μελανιά.
 

Botox

Η βουτιλινική τοξίνη, γνωστή με το εμπορικό όνομα Botox, είναι μια πολύ δημοφιλής μη χειρουργική κοσμητική επέμβαση που αποσκοπεί στην παροδική αποδυνάμωση συγκεκριμένων μυών του προσώπου ή του τραχήλου, που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των «δυναμικών» ρυτίδων ή ρυτίδων της έκφρασης. Ο μηχανισμός δράσης της βουτιλινικής τοξίνης είναι το μπλοκάρισμα της αγωγής των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς στους οποίους γίνεται η έγχυση.

Συνηθέστερες περιοχές εφαρμογής είναι οι ρυτίδες στο έξω πλάγιο των ματιών (το γνωστό ως «πόδι της χήνας»), οι ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών (ρυτίδες του μεσοφρύου), καθώς και οι ρυτίδες του μετώπου και του λαιμού.

Η έγχυση γίνεται χωρίς χρήση τοπικής αναισθησίας και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως μετά. Μπορεί να υπάρχει παροδικά ελαφρά ερυθρότητα και μικρό πρήξιμο στα σημεία έγχυσης ή και σπάνια να αναπτυχθεί κάποια μελανιά. Επιπλοκές όπως η πτώση του βλεφάρου ή πτώση του φρυδιού είναι πολύ σπάνιες και πάντοτε παροδικές.

Η δράση του Botox ξεκινά μετά από 4-5 ημέρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν 4 με 6 μήνες, οπότε και απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας.

Η βουτιλινική τοξίνη χρησιμοποιείται επίσης σε καταστάσεις υπεριδρωσίας (υπερβολικό ίδρωμα) των παλαμών ή/και των μασχαλών.

Αφήστε σχόλιο
©2015 Synergy | Powered by Stonewave