Χαλάρωση δέρματος

7 2015 0
Χαλάρωση δέρματος

Χαλάρωση δέρματος και τρόποι αντιμετώπισης του.

Το δέρμα αποτελεί ένα όργανο του σώματος όπως είναι η καρδιά ο εγκέφαλος το στομάχι κτλ. Καλύπτει όλο το σώμα και αποτελεί το όριο που χωρίζει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο ρόλος του είναι να προστατεύει από μηχανικές, χημικές, θερμικές επιδράσεις κτλ. Επίσης διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος, αποτελεί αισθητήριο όργανο κτλ.
 

Σύσταση του δέρματος

Ανατομικά το δέρμα αποτελείται από δύο στρώματα. Εσωτερικά από το Χόριο που είναι και το βασικότερο δομικό του χαρακτηριστικό και εξωτερικά από την επιδερμίδα η οποία καλύπτει το χόριο. Η επιδερμίδα αποτελείται από διάφορα στρώματα ή στιβάδες. Η εξωτερική ή κεράτινη στιβάδα συνεχώς αποπίπτει και ανακατασκευάζεται από την εσωτερική ή βλαστική στιβάδα. Στην επιδερμίδα βρίσκονται και τα μελανοκύτταρα τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική χροιά του δέρματος. Το χόριο που είναι και τα βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος αποτελείται από την θηλώδη στιβάδα  η οποία το συνδέει με την επιδερμίδα και από την δικτυωτή στιβάδα η οποία περιέχει εκτός των άλλων και τις ίνες κολλαγόνου και τις ελαστικές ίνες που δίνουν στο δέρμα τόσο την ελαστικότητα όσο και την νεανική εμφάνισή του.

Πριν αναφερθούν οι παράγοντες που βοηθούν στην διατήρηση της νεανικής του μορφής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα του δέρματος ( ποσότητα κολλαγόνων και ελαστικών ινών) σε κάθε άνθρωπο διαφέρει όπως διαφέρουν αντίστοιχα το χρώμα ματιών, το ύψος κ.α. Εκτός όμως από τους γενετικούς αυτούς παράγοντες, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, συνοδά προβλήματα υγείας, μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, κάπνισμα, χρόνια χρήση αλκοόλ, συναισθηματικά στρες (κυρίως για το πρόσωπο), μόλυνση περιβάλλοντος, κακή διατροφή κ.α. είναι από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλουν στην γηρασμένη εμφάνιση του δέρματος (χαλάρωση-περίσσεια).
 

Λόγοι χαλάρωσης του δέρματος

Η χαλάρωση του δέρματος είναι μια φυσιολογική συνέπεια του χρόνου. Κάθε δεκαετία χάνουμε περίπου 6% της ποσότητας του Κολλαγόνου του δέρματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση διάφορων «σημαδιών του χρόνου» στο πρόσωπο ή και στο σώμα.

Τα σημάδια αυτά, που οφείλονται στην χαλάρωση του δέρματος, στο πρόσωπο, είναι: Οι σακούλες κάτω από τα μάτια ή η περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο, οι βαθιές Ρινοπαρειακές αύλακες,  οι ρυτίδες της πικρίας, η απώλεια της ευθείας γραμμής της κάτω γνάθου, περίσσεια δέρματος στον τράχηλο-«προγούλι».

Τα αντίστοιχα σημάδια της χαλάρωσης του δέρματος στο σώμα είναι η πτώση του στήθους, ή το άδειασμα του άνω πόλου, η περίσσεια δέρματος στην κοιλιά, στους μηρούς, στους βραχίονες.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων με τεχνικές Πλαστικές Χειρουργικής έχει σε αρκετές περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν την χαλάρωση του δέρματος είναι χρήσιμη ως πρόληψη.Π.Χ. η αποφυγή καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η Ψυχολογική ευεξία κτλ. βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.
 

Τρόποι αντιμετώπισης της χαλάρωσης του δέρματος

Η αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της χαλάρωσης του δέρματος στο πρόσωπο και στο σώμα γίνεται με τους παρακάτω τρόπους.

Περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο-σακούλες στο κάτω βλέφαρο: Βλαφαροπλαστική, άνω, κάτω ή και τα δύο.

Βαθιές Ρινοπαρειακές-ρυτίδες της πικρίας: Έγχυση Υαλουρονικού ή λίπους

Απώλεια της ευθείας γραμμής της κάτω γνάθου: Facelift

«Προγούλι»: Neck lift

Πτώση του στήθους: Ανόρθωση στήθους ή αυξητική στήθους ή συνδυασμός τους

Κρεμάμενη κοιλία: Κοιλιοπλαστική

Περίσσεια δέρματος στους μηρούς-βραχίονες: Μηροπλαστική-Βραχιονοπλαστική.

Επίσης η μεσοθεραπεία η οποία συνίσταται σε ενέσιμη χρήση υαλουρονικού, βιταμινών ή συνδυασμό αυτών είναι μια χρήσιμη εφαρμογή με την οποία επιτυγχάνουμε ενυδάτωση αλλά και σύσφιξη του δέρματος τόσο με το υλικό που εγχύουμε όσο και με τους νυγμούς και την επίδραση τους στο χόριο ενεργοποιώντας τις μυϊκές ίνες αλλά και προκαλώντας τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο. Τον ίδιο στόχο έχουν και διάφορες άλλες εφαρμογές με την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως διάφορα Laser και άλλα μηχανήματα που προκαλούν μια ελεγχόμενη βλάβη με τελικό στόχο την ενεργοποίηση του μηχανισμού επούλωση και την παραγωγή κολλαγόνου.

Αυτές είναι οι κυριότερες καταστάσεις που προκύπτουν από την χαλάρωση του δέρματος και αντίστοιχα οι τρόποι που τις αντιμετωπίζουμε με την βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής.

Αφήστε σχόλιο
©2015 Synergy | Powered by Stonewave