ελιές ή σπίλοι δέρματος

3 2022 0
ελιές ή σπίλοι δέρματος

Eλιές-σπίλοι δέρματος-αντιμετώπιση

Οι ελιές δέρματος ή σπίλοι δέρματος είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά. Από την άποψη ότι δεν “πειράζουμε” τις ελιές ( σπίλους ) μέχρι την άποψη ότι πρέπει να  βγάλουμε κάθε ελιά που έχουμε στο σώμα ή στο πρόσωπό μας, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

 

Υπάρχουν ενδείξεις, δηλαδή συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο από το ιστορικό του ατόμου, όσο και από την κλινική εξέταση του σπίλου, που μας κατευθύνουν όσο αφορά την αντιμετώπιση. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες τις ελιές δέρματος.

  • Σε αυτές που αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά δεν έχουν καμία επικινδυνότητα
  • και σε αυτές που έχουν κάποια στοιχεία που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρόβλημα υγείας.

 

Την αξιολόγηση αυτή την κάνει ο γιατρός και επιλέγει και τον τρόπο αντιμετώπισης.

 

Πρώτη Κατηγορία – Ακίνδυνες Ελιές

Οι σπίλοι ή ελιές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι “αθώοι” σπίλοι και τους αντιμετωπίζουμε με κατ’ εφαπτομένη εκτομή και Φωτοπηξία (ή κρυοπηξία). Δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις (ιστολογική εξέταση κτλ.). Η μέθοδος είναι απλή, γίνεται στο Ιατρείο με τοπική αναισθησία και δεν αφήνει σημάδι (ουλή).

 

αφαίρεση σπίλων

1 μήνα μετά από κατ εφαπτομένη εκτομή-φωτοπηξία με Laser CO2

 

Δεύτερη Κατηγορία – Δυνητικά Επικίνδυνες Ελιές

Οι σπίλοι που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Γίνεται ατρακτοειδής εκτομή και συρραφή. Ο σπίλος πρέπει να σταλεί για ιστολογική εξέταση ώστε να γίνει η τελική διάγνωση και, αν απαιτείται, να γίνει περαιτέρω θεραπεία. Η μέθοδος αυτή γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου λόγω θέσης ή μεγέθους του σπίλου μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση στην κλινική με περιοχική ή (σπάνια) με γενική αναισθησία. Γίνεται ατρακτοειδής εκτομή και συρραφή του τραύματος. Στην θέση του σπίλου θα υπάρχει σημάδι(ουλή).

Σε κάθε περίπτωση από την απλή αφαίρεση μιάς ελιάς για αισθητικούς λόγους μέχρι την έγκαιρη διάγνωση ενός μελανώματος, καλό είναι να γίνεται μία αξιολόγηση-ενημέρωση για κάθε σπίλο ή ελιά του δέρματος από τον γιατρό και να ακολουθείτε ή κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης.

 

➡️ Δείτε εδώ φωτογραφίες πραγματικών περιστατικών αφαίρεσης σπίλων ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ.

 

Αφήστε σχόλιο
©2015 Synergy | Powered by Stonewave